Zorgverzekering dekking

Vallen alternatieve geneesmiddelen onder mijn zorgverzekering?

Alternatieve geneesmiddelen worden alternatief genoemd omdat ze vaak niet door de ‘standaard’ protocollen worden gehaald van de ‘standaard’ instanties. Alternatieve geneesmiddelen hebben vaak nog een boomknuffelaar imago, terwijl er voldoende bewezen en casussen zijn waarbij dergelijke geneesmiddelen veel beter werken dan de vertrouwde medicijnen waar we allemaal flinke premies voor betalen. Er is al jaren veel te doen omtrent de vergoedingen die we soms wel en soms niet krijgen voor alternatieve geneeskunde. Niet alles wordt vergoed en een groot deel zult u dus zelf moeten betalen. Nu is een groot deel van alternatieve geneeskunde niet enorm prijzig, maar het zou in de basis belangrijker moeten zijn om de successen en mogelijkheden van dergelijke geneesmiddelen te onderzoeken én te vergoeden.

Alternatieve geneesmiddelen in het basispakket?

Alternatieve geneesmiddelen worden niet standaard vergoed vanuit het basispakket. Er zijn wel zorgverzekeraars die tot een bepaald bedrag per jaar alternatieve geneesmiddelen voor u betalen. U zult daar zelf een klein beetje onderzoek naar moeten doen doordat de zorgverzekeraars de inhoud van hun polis en diens voorwaarden ieder jaar aanpassen. Doorgaans vergoeden de grotere zorgverzekeraars wel een deel van de kosten, maar vaak zijn de kleinere zorgverzekeraars de pioniers op het vlak van dit soort vergoedingen.

Waarom alternatief?

Als de traditionele medicijnen en geneeswijzen het net voor elkaar krijgen, dan zoekt u een uitweg. Dat zou in de vorm van een alternatieve geneeswijze kunnen zijn. U zou het ook andersom kunnen doen. Lukt het met de in de volksmond, alternatieve geneesmiddelen, niet? Dan kunt u altijd nog naar de huisarts. Onze lichamen passen zich enorm snel aan en wanneer u gewend bent aan biologische en natuurlijke geneesmiddelen en oplossingen voor uw lichaam, zult u sneller én gezonder genezen. Soms kunnen we niet om bepaalde ingrepen of medicijnen heen en dan is het natuurlijk fijn om naar de huisarts te gaan voor traditionele medicijnen of advies.

Alternatieve geneesmiddelen zijn vaak biologisch, goedkoper en het lichaam wordt lichtelijk geholpen met de genezing. Veel mensen geven de voorkeur om eerst het lichaam het probleem op te willen laten lossen alvorens ze ‘zwaardere’ medicijnen gaan gebruiken. Dit is ook de reden dat we niet direct naar de dokter gaan wanneer we verkouden zijn, een klein beetje griep hebben of lichte koorts hebben. We laten het ons lichaam eerst zelf proberen en wil het écht niet, dan gaan we naar de huisarts.